5 Aralık 2014 Cuma

İtalya'nın 30 yaş üzeri futbolcuları, Onlarsız olmaz!!!

Çocukluğumdan beri İtalyan futboluna çok büyük merakım vardır. İtalyancanın müthiş çekiciliğini ve Maradona'nın bizim büyüdüğümüz dönemlerde İtalya'da oynamasını bu hayranlığımın en büyük sebepleri olarak sayabilirim. (Ve tabiki daha sonradan öğrendiğim Gianna Nannini ve Edoardo Bennato'nun söylediği 1990 dünya kupası şarkısının etkisini yok sayamam, hala aynı etkiyi gösterip tüylerimi diken diken yapabiliyor) 1991 Sampdoria'nın tarihindeki ikinci şampiyonluğunu da dün gibi hatırlarım. Play Station 1'i abimle oynadığımız dönemlerde o hemen Juventus'u seçerdi bende hemen İnter'i seçip oynamaya başlardık. Tabi 1990 dünya kupasında kendi evinde 3. olmuş ve 1994 dünya kupasında finalde kaybetmiş bir İtalya o dönemlerde çok popüler milli takıma ve kulüp takımlarına sahipti.

Arada 2006 dünya kupası şampiyonluğu ve 2012 Avrupa şampiyonası 2. liği olmasına rağmen İtalyan futbolunun son dönemlerde düşüş içinde olduğunun sokaktaki çocuklar dahi farkındadır. Zaten son yıllarda şampiyonlar ligindeki 4. takım kontenjanlarını da Almanlar'a kaptırdılar ve uzun süre daha geri alamayacak gibi görünüyorlar.

Yıllar önce okuduğum Milan başkanı Berlusconi'nin Milan'da artık 30 yaş üzerinde futbolcu görmeyeceksiniz şeklinde bir yazısı geliyor. Dünyanın her yerinde oynanan futbolda dayanıklılık ve fizik gücü ön plana çıktığı için bütün kulüpler genç oyuncuların peşine düşmüş durumda, ancak gelenecekçi ve geçmişte hikayesi, tarihi olan şeylerin hayranı olan bir futbol sever olarak tarihinde, 1982 dünya kupasını kazandığında kalesinde 40 yaşında Dino Zoff olan, en büyük patlamasını 2006 yılında dünya kupasını kazandığı sene 33 yaşında yapan ve Fifa yılın futbolcusu ödülünü kazanan Fabio Cannavaro olan, 40 yaşına kadar futbol oynamış Milan efsanesi Paolo Maldini olan,  yine 37-38 yaşlarına kadar oynamış Di Livio, Del Piero, Baresi, Ciro Ferrera, Roberto Donadoni olan, 38 inde bile gol attığında hayatının ilk golünü atıyormuş gibi sevinen Filippo Inzaghi olan,  şu an bile hala en büyük yıldızları 38 yaşındaki Totti ve 35 yaşındaki Pirlo olan İtalyan futboluna bu yaklaşımın çok uygun olmayacağını düşünüyorum.

İtalyan futbolcuları diğer ülke futbolcularından ayıran en büyük özellik gelişimlerini kariyerleri boyunca devam ettirmeleridir. Brezilyalılar, Fransızlar, İngilizler gibi 16 yaşında parlayan çok büyük yetenek olacak dedikleri yıldız adayları tarih boyunca çok az olmuştur. Almanlar, Hollandalılar gibi futboldan sıkılıp 30 yaşında futboldan soğudukları da çok az görülür. Hepsi en az 35 yaşına kadar oynarlar.

Hayatta  her olayı kendi dinamikleri ve içinde bulunduğu sosyal çevresi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünürüm. Sanırım bu kez çözüm gençleştirme de olmayabilir. Aşağıda belirttiğim istatistik sizce bir tesadüf olabilir mi?

Aşağıda Şampiyonlar Ligi'ni son 10 yılda kazanmış olan takımların final maçındaki ilk 11 yaş ortamaları yer almaktadır. Son 10 sene içerisinde İtalyan takımları 2 kere kupayı kazanmış olup yaş ortalamaları istatistiği dikkat çekmektedir.

Not: 2007 Milan Kadrosunda 7 İtalyan oyuncu bulunmaktadır.
2010 İnter kadrosunda İtalyan oyuncu bulunmamaktadır. (Jose Mourinho dehası / bu konu ayrı bir yazı da kaleme alınacaktır.)


 

Yıl
Şampiyonlar Ligini kazanan takım
ilk 11 Yaş ortalaması
26,1
27,4
30,6
27,5
27
30
26,6
27,7
26,4
26,2

 












 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder